Kontakt

Kulturno društvo Graška Gora
Graška Gora 26
2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Telefon:
03 / 891 30 00

Mobilni telefon:
031 / 614 280

E-pošta:
info@festival-gg.si


Novice in dogodki

18. avgust 2014

Rezultati s festivala Graška Gora poje in igra 2014

Graška Gora, 17. avgust 2014

Kulturno društvo Graška Gora je v sodelovanju z ZKD Šaleške doline, ZKD Slovenj Gradec, MO Slovenj Gradec, MO Velenje in občino Mislinja organiziralo tradicionalni, 39. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe Graška Gora poje in igra 2014, ki je bil v nedeljo, 17. avgusta 2014 ob 14. uri pod namenskim šotorom na športnem igrišču na Graški Gori.

tekmovalnem delu je na letošnjem festivalu nastopilo deset glasbenih skupin:

  • Domači zvoki  - Gabrovec, Italija
  • Dor ma cajt - Dolenja vas, Selca
  • Jug - Podčetrtek
  • Klateži - Nova Cerkev
  • Koroški Korenjaki - Slovenj Gradec
  • Mladi godci - Horjul
  • Mladika - Marija Dobje, Dramlje
  • Opoj - Podvelka
  • Šaljivci - Limbuš
  • Zvuci Zagorja - Krapinske toplice, Hrvaška

Vsak tekmovalni ansambel je zaigral 2 lastni skladbi, od katerih je bila ena napisana namensko za ta festival in nato tudi izdana tudi na posebni festivalski zgoščenki, ki je izšla na dan festivala.

Strokovna komisija v sestavi Dušan Krajnc (predsednik), Tomaž Guček, Gorazd Topolovec in Anita Plazl, je po poslušanju vseh ansamblov določila, da bronastega pastirčka prejmejo ansambel Opoj, Domači zvoki, Klateži ter ansambel Jug, srebrnega pastirčka Šaljivci, Dor ma cajt in Koroški korenjaki. V skupino najboljših pa so se uvrstili ansambel Mladi godci, Zvuci Zagorja in Mladika, ter tako prejeli zlatega pastirčka.

Plaketo za najboljšo priredbo (aranžma) je prejel avtor Igor Osredkar za skladbo Prvi poljub, katero je izvedel ansambel Mladi godci.

Plaketa za najbolj svežo oz izvirno melodijo je prejel avtor Martin Juhart, ki je napisal melodijo za pesem Najin prvi zmenek, izvedel jo je ansambel Koroški Korenjaki.

Priznanje in plaketo za najboljše besedilo je prejela avtorica Kim Furlan za skladbo Kraška jesen ansambla Domači zvoki. Drugo najboljše besedilo po mnenju komisije za oceno besedil je napisal Bogdan Marolt za skladbo Prvi poljub, ki jo je izvedel ansambel Mladi godci. Tretje najboljše besedilo pa je napisal Ivan Sivec za ansambel Klateži, naslov skladbe je Ej, harmonika, povej.

Nagrada občinstva je šla v roke ansamblu Koroški Korenjaki, nagrado za najboljšega debitanta pa so prejeli Zvuci Zagorja iz Hrvaške. Ob koncu je bil razglašen tudi absolutni zmagovalec festivala, ta je v letu 2014 postal ansambel Mladika.

Ob letošnjem 60. jubileju ansambla Štirje kovači, smo del festivalskega časa namenili tudi njihovi častitljivi obletnici. Velik jubilejni koncert Štirih kovačev so si obiskovalci lahko ogledali takoj po tekmovalnem delu, na katerem so predstavili svoje najlepše skladbe njihovega dolgega obdobja ustvarjanja, hkrati pa smo izvedeli tudi nekaj iz njihove bogate zgodovine.

V večernem delu je sledil še nastop dveh zanimivih glasbenih skupin iz narodno-zabavne zvrsti, ansambla Igor in zlati zvoki ter ansambla Jodel Express.

Za sceno sta letos, kot že prejšnja leta, poskrbela Jože in Milica Napotnik, za ozvočenje in luč Tehnika Pirman, program pa sta povezovala odlična Andrej Hofer in Tjaša Hrobat.

Posneti sta bili dve televizijski oddaji, prva festivalska, v kateri so se predstavili tekmujoči ansambli ter druga, jubilejni koncert Štirih kovačev ob njihovi 60. obletnici delovanja. Oddaji bosta v začetku septembra predvajani tako po nacionalni televiziji RTV Slovenija kot tudi lokalnih TV postajah, glasbo s festivala pa bo mogoče slišati tudi na lokalnih radijskih postajah.

Generalni sponzor prireditve: ZAVAROVALNICA TRIGLAV