Kontakt

Kulturno društvo Graška Gora
Graška Gora 26
2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Telefon:
03 / 891 30 00

Mobilni telefon:
031 / 614 280

E-pošta:
info@festival-gg.si


Novice in dogodki

06. avgust 2017

Sporočilo za javnost: Dva festivalska dni, izjemna imena domača in tuje narodno-zabavne glasbe na najvišjem domačem glasbenem festivalu, tradicija

Na Graški Gori, med Šaleško in Mislinjsko dolino, bo letos potekal že 42. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe Graška Gora poje in igra 2017. Festival z izjemno tradicijo bo letos v dveh festivalskih dneh, v petek, 18. avgusta in v nedeljo, 20. avgusta, gostil izjemna imena domače in tuje narodno-zabavne glasbe. Na petkovem tekmovanju bo v tekmovalnem programu nastopilo trinajst (13) domačih glasbenih skupine in dva ansambla iz tujine, gosti pa bodo priznana avstrijska skupina Lechner Buam ter Pihalni orkester Premogovnika Velenje. Po festivalu bo v nedeljo, 20. avgusta, ob zaključku festivalskega dogajanja in pestrega poletja na Graški Gori, še velika glasbena zabava (veselica) z ansamblom Modrijani.

»Najvišji« festival glasbe v Sloveniji letos izpisuje 42. leto neprekinjenega delovanja ter vsakoletnega razveseljevanja ljubiteljev narodno-zabavne glasbe. Zakaj (morda) najvišji? Zato ker festivalsko dogajanje poteka na Graški Gori, naseljem med Velenjem, Slovenj Gradcem in Mislinjo, na lokaciji, ki leži okoli kar 750 nad morjem, pa vendar je lepo dostopna z vseh teh krajev.

Mednarodni festival narodno-zabavne glasbe »Graška Gora poje in igra« je eden starejših tovrstnih glasbenih festivalov v Sloveniji, je festival, ki še vedno ni izgubil zagona v organizaciji in delovanju, predvsem pa je festival, ki krepi svoj ugled in dviguje festivalsko raven z uspešnim delom organizatorjev. Kulturno društvo Graška Gora s soorganizatorji ter v organizacijski podpori lokalnih skupnosti, občin in javnih zavodov, h katerim gravitira ta slikovit kraj med Šaleško in Mislinjsko dolino, že vsa leta opravljajo izjemno delo s promocijo »domače« glasbe.

Letošnje festivalsko dogajanje bo obsegalo dva dni. V petek, 18. avgusta 2017, bo potekalo od 20. ure dalje tradicionalno festivalsko tekmovanje Graška Gora poje in igra, za katerega je strokovna komisija izbrala 13 ansamblov iz Slovenije in dva iz tujine (Nemčija, Hrvaška) ter se bodo pomerili za prestižne nagrade: zlatega, srebrnega in bronastega pastirčka. Ob teh nagradah bo svojega najboljšega izvajalca izbrala tudi publika, podelili bodo nagrado za najboljše besedilo pesmi, strokovna komisija bo razglasila nagrado za najboljšo priredbo (aranžma), nagrado za najbolj izvirno melodijo, podeljena bo plaketa organizatorja in seveda najpomembnejša nagrada - za absolutnega zmagovalca festivala.

V tekmovalnem dogajanju se bodo predstavile skupine oziroma ansambli: Extra kvintet, Jug, Kvintet 7, Navihani muzikanti, Nori val, Opoj, Plus, Prisrčniki, Škorpijoni, Udar, Vražji muzikanti, Žarek, Žurerji, nemški Quintett Wenzelstein in ansambel Štimung Zagorja iz Hrvaške.

Pester in izjemno zanimiv bo tudi spremljevalni program. Ob tekmovalnem delu festivala »Graška Gora poje in igra« se bo kot gost na petkovem večeru predstavila ena najbolj vročih in izjemnih tovrstni zasedb iz tujine, kvintet Lechner Buam iz sosednje Avstrije, nastopil pa bo tudi priznani domači Pihalni orkester Premogovnika Velenje.

Drugi festivalski dan bo nedelja, 20. avgust, ko bo Graška Gora gostila zadnja leta najbolj priljubljeno slovensko skupino domače glasbe. Na veliki glasbeni zabavi - veselici na Graški Gori bodo od 17. ure dalje igrali Modrijani. Ime pove vse, Graška Gora bo zaigrala, zapela in zaplesala na številne, že skoraj ponarodele viže ali pa kar prave hite skupine, ki nadaljuje svetlo in popularno tradicijo slovenske narodno zabavne glasbe.

Z letošnjim izjemnim bogatim programom bo Graška Gora v avgustu za dva dni spet postala center slovenske narodno-zabavne glasbe.