Kontakt

Kulturno društvo Graška Gora
Graška Gora 26
2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Telefon:
03 / 891 30 00

Mobilni telefon:
041 / 204 210
ali 031 / 614 280

E-pošta:
info@festival-gg.si


Zadnje novice

Sporočilo za javnost: Dva festivalska dni, izjemna imena domača in tuje narodno-zabavne glasbe na najvišjem domačem glasbenem festivalu, tradicija

»Najvišji« festival glasbe v Sloveniji letos izpisuje 42. leto neprekinjenega del...

Sprejeti ansambli na festival Graška Gora poje in igra 2017

Sprejeti ansambli so (objavljeno po abecednem redu): Extra kvintet (Koroška) Ju...

Zgodovina festivala

Na Graški Gori nad Velenjem, Slovenj Gradcem in Mislinjo- kraj namreč leži na tromeji med temi občinami- je leta 1976 nastalo srečanje narodno-zabavnih skupin. Začel ga je Alojz Klančnik s podporo domačega kulturnega društva. Po njegovi smrti je organizacijo prevzelo Kulturno društvo Graška Gora s predsednikom Dragom Plazlom, prireditev pa je prerasla v tekmovanje. Tako je po dvajseti prireditvi Srečanje ansamblov dobilo novo ime Graška Gora poje in igra.

Po letu 1996 vsako leto na dan festivala pri založbi Zlati Zvoki izideta festivalska kaseta in zgoščenka, ob tem pa nastane tudi televizijska oddaja v dveh delih. (Kasete je možno naročiti tudi na spletni strani založbe Zlati Zvoki).

Festival Graška Gora po letu 1996

"Ko je Alojz Klančnik pozimi leta 1996 po hudi bolezni umrl, je nastalo popolno zatišje. Nobenega razpisa ni bilo več, nobenih prijav, skratka nič. Štirinajst dni pred datumom tradicionalne prireditve so me poklicali predstavniki ZKD občin Velenje in Slovenj Gradec ter župan MO Velenje Srečko Meh, rekoč, da prireditev po smrti Alojza Klančnika ne sme zamreti. Domenili smo se, da bo sklical sestanek s KUD-om Ivana Cankarja (prejšnji organizatorji) iz Plešivca in nekaj funkcionarjev iz doline. Takrat se zaradi različnih pogledov nismo mogli dogovoriti, kako nadaljevati prireditev. Tako je predstavnik KUD-a iz Plešivca predlagal, naj srečanje organiziramo krajani Graške Gore sami, če to zmoremo. Ker je bilo zanimanje obeh občin in kulturnih organizacij veliko, smo se organizirali in sami pripravili enaindvajseta revijo. Vodil jo je Andrej Hofer, sodelovalo je enajst kakovostnih skupin, poleg tega pa smo posneli še televizijsko oddajo. Da je prireditev lepo uspela, dokazuje večtisočglava množica obiskovalcev. Graškogorčani smo se takrat odločili da srečanje preimenujemo v festival Graška Gora poje in igra."

Drago Plazl


Podatki o prireditvah na Graški Gori so zgovorni in zanimivi, čeprav niso popolni. Srečanje ansamblov je polagoma preraslo v tekmovanje in vključilo nagrajevanje najboljših.